Thursday, September 20, 2012

Ръчно изработени цветенца

В предната публикация ви бях обещала едно уроче за цветя без стенсили и пънчове,но първо ми се иска да ви споделя от къде ми дойде идеята за тях.Лятото обикаляйки по балканите /родни/,си бях набрала един букет с горски камбанки,толкова ми харесват ,че не можах да устоя на изкушението да си занеса и в къщи малко горска красота и....
Съзерцавайки ги една вечер ми дойде идеята,че си засложава да опитам да направя тяхно подобие от хартия ,но...нямах нужния пънч,който да наподобява листенцата им и се принудих да търся друго решение и както в повечето случай,който търси намира.Ровейки се из нет пространството попаднах на една схема за нарциси и еврика,това беше нужното ми листенце,за да направя подобието на мойте горски камбанки,до тук добре ето и схемата която ми се наложи да преработя :)
От pdf файл,трябваше да я направя в графичен режим и просто я снимах ,от там вече беше лесно,качена в Picasa,направих големината такава каквато ми се искаше на мен и вече имах шаблона.И се започна едно рязане...
Може да си ви звучи трудоемко,но пък удоволствието с което си реших проблема беше уникално и така с почти никакви средства направих и първите си камбанки .
Ето и стъпка по стъпка целия процес:

Започвайки от шаблона/дистреснах ги за по-голяма яснота/сгъвате между листенцата по диаметъра.






Добре ги прегъвате,защото тези сгъвки ще ви трябват.








Сгъвате и през дръгите два ,като следвате една и съща посока на хартията.










Така подготвените цветенца,ги срязвате в една от сгъвките до центъра и започва истинското оформяне на цветето.








.







Ако искате да слагате тичинки или бардс,преди да направите завършения вид на цветето,ще трябва да сгънете всички листенца в едно и много малко
да клъцнете средата,за да
получите ето тези малки отвори.










И сега вече сте вие,дали искате по- отворено или по-затворено,или направо пъпчица,трябва само да прихлупите едно ,две или три от листенцата,да ги залепите само в основата с една капчица лепило и да оформите листенцата на вътре или на вън според желанието ви.















Ето ги и в почти готова фаза,остава да им сложите по една тичинка или няколко :) и цветенцата за вашата картичка са готови.


















Аз се забавлявам определено с изработването им и ще се радвам ако споделите дали ви е харесало урочето и най-вече дали е разбираемо ,а сега ще ви покажа само загатвайки за един вече готов проект,който скоро ще видите,но за сега само леко повдигане на завесата ;)







Разделяме се с надежда,че съм ви била полезна и ще очаквам вашите   мнения и коментари.











p.s.Включих това уроче в блога на едно много талантливо момиче,което ме е вдъхновявало по какви ли не поводи и ми действа точно като Лилаво облаче,феерично,фантазно,леко и мило.Благодаря ти,Вили за чудесната инициатива,която си поела!!!















6 comments:

  1. Ах, не... остави ме безмълвна.... тези цветя са съвършени! Поласкана съм , че ги включи и в моята рубрика, направо съм щастлива !!! Няма да ти казвам , че нямам търпение да ги изпробвам ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Вили,благодаря ти за възможността и удоволствието,малко се изчервих да знаеш ;)Нямам търпение да видя твоята интерпретация по темата!

      Delete
  2. Страхотно са се получили.
    Няма граници и пречки пред истинските творци :-)

    ReplyDelete
  3. Очарователни са! Каква изобретателност само! И какво съвпадение - и аз много обичам камбанки и дори в момента работя по едни, само че от плат. Следя "рубриката" и може да се осмеля да покажа и моите :)

    ReplyDelete
  4. Страхотни са :))) Благодаря ти за урочето и ще чакам още такива :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Момичета,благодаря ви от сърце!

      Delete