Friday, December 23, 2011

Бърза и лесна

Вчера ви обещах и една рецепта за празниците,за първи път снимам процеса на приготвяне,нямам опита на Food-блогърите,но се надявам да ме извините :)
Приготовлението на "традиционната "за мен баклава,отнема малко време/аз като едно работещо момиче,обичам всички рецепти които се правят за 15 мин/,става великолепна ,а и винаги можеш да си вземеш още едно залче :)
Неоходими са ви:
1 пак.кори/финни/-400 гр.
начукани орехи-400 гр.
захар за плънката 150 гр.
олио/по избор масло/ 100 гр.
ванилия-1 пакетче/1/2 чаена лъжичка/
За сиропа:
2 ч. чаши захар
2 ч.чаши вода
сока на един портокал
1 ч.лъжичка настъргани кори от лимон
1 ч.лъжичка настъргани кори от портокал
Начин на приготвяне:

В дълбока купа разбърквате орехите със захарта и ванилията.Затоплям олиото на слаб огън,разстилам корите,като предварително си прещипвам по 2 бр.в ъгълчето,за да ми е по удобно да навивам,поръсвате по цялата ширина на кората от ореховата смес,една лъжица олио и започвате на навивате на руло,след един пълен оборот на корита/взимам по 2 бр.кори/
наръсвате пак от ореховата смес щедро и навивате двойната кора до края

така преготвените кори нарязвате по дължина през 4-5 см.

нареждате ги в предварително намазан съд/аз винаги ползвам иена/,като войничета плътно едно до друго и ако е останало от ореховата смес,с нея запълвате малките празнини
ето ги и готовите залчета/войничета/строени и готови да бъдат изпечени.Печете на средна решетка,до зачервяване на корите на 180 С.

Така изпечената баклава оставате да изстине,и приготвяте сиропа за заливане.За добър резултат винаги заливам с врял сироп/прецеден/върху студени кори.Покривам съда с алуминиево фолио и ги скривам от "жадните" очи на домашните любимци,добре е да престои поне 24 часа преди консумация.
Да ви е сладко!
Искам да ви пожелая една Изключителна Коледа,за всички вас,които се спирате при мен и да ви благодаря за всички мили и зареждащи думички,за идеите които сте ми дали и за всички усмивки ,които сте ми подарили,благодаря ви!
Весели празници!
Ива

9 comments:

  1. Ухаааа... страхотна баклава! Весела Коледа и на теб, Иве!

    ReplyDelete
  2. Хубава, весела, пълна с обич и вълшебна Коледа Иве!

    ReplyDelete
  3. Сладка, вкусна и от сърце! Веселка Коледа Иве.:-)

    ReplyDelete
  4. Иве, чудна е баклавичката! Пооблизах се! Весели празници, изпълнени с още вкусотии, топлина, любов, споделени желания, сладки приказки и много усмивки!

    ReplyDelete
  5. Какви изкушения описваш!
    Весели празници и на теб!

    ReplyDelete
  6. Хвърлих око на това изкушение - изглежда като нещо което дори и аз мога да направя...само да имам време (още днес)!
    Весели празници!

    ReplyDelete
  7. Весела Коледа и Сладка нова година,Иве!

    ReplyDelete
  8. Честита Коледа, Иве! Да сте живи и здрави ти и твоето семейство и да си все така креативна! А рецептата непременно ще опитам, защото просто обожавам баклава!

    ReplyDelete
  9. E, не я направих за коледа, а за нова година и стана страхотна! Мерси за рецептата!!!

    ReplyDelete