Wednesday, November 30, 2011

На фокус..

ИЛИ КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД СНИМКАТА В БЛОГА НА...
Мили дами,
Отдавна исках да разчупя общоприетите публикации свързани с хобито ни.Един проект,който „отлежаваше „  и събираше „смелост“да бъде показан.Винаги ми е било много интересно,кой стои зад едно име на блог,един хартиен проект или просто няколко думи излязли от душата и намерили своето“ звездно място“,споделено с нас.Нарекох проекта „На фокус“ и този път,няма да бъде хартиения шедьовър,който се кипри пред фотоапарата за поредната фотосесия J,а ЖЕНАТА –твореца,майката,любимата,красивата,лъчезарната,мечтателка и отдадена на това което усеща сърцето и го подчинява на ръцете,за да създаде красота,която да бъде частица от нея за вас...
Първият ми гост „на фокус“,избрах по една вътрешна и малко сантиментална потребност –това е първият ми последовател,който ми даде вярата да продължа ,с думите които е написала след всяка публикация,с идеите който самата тя ми даде,с надеждата,че това хоби може да се превърне в любов,усещане и потребност и това е :

Валя,която познавате като Valchen.
Едно прекрасно,мило момиче,което съумява да бъде и майка,любима,домакиня и хартиена фурия едновременно,запознайте се с нея...
-Какво обича Валя...
-Валя,искам да си поговорим и за това как жените успяват да съвместяват много неща едновременно.
-Обичам много неща, бързо и често променям предпочитанията си към едно или друго интересно занимание, и то не защото съм много непоследователна, а просто защото няма достатъчно време за всичко наведнъж, та се опитвам да пробвам и да се наслаждавам на повече неща в живота. За тези, които ме познават добре кулинарията не е една от силните ми страни (мнение най-вече споделяно от съпруга ми). Въпреки че многократно се убеждавам във факта, че любовта на мъжете минава през стомаха (а на съпруга ми – и през очите, защото много трудно преглъща храна, която не е поднесена като от френски готвач – красиво аранжирана и чак след това – вкусна), аз приемам кулинарните изпълнения вкъщи за леко досадни. Ако имам малко свободно време вместо да готвя бих предпочела да врътна един красив рецептурник – с красиви хартийки, печати и т.н. Все пак имам моменти, в които ме удря някакво вдъхновение и отварям готварските книги и започвам да интерпретирам. Интерпретирам, не защото съм някакъв кулинарен гений, а най-вече защото нямам всички продукти, описани в съответната книга, та затова добавям нещо от себе си.
Може би нещото, което обичам страшно много са хубавите филми – нямам любим жанр, тъй като при мен всичко зависи от настроението – дали ще е любовна комедия, драма, трилърче, екшън и дори анимация, зависи от емоционалната ми настройка. Обожавам да седна в киното и за 2 часа и половина да се пренеса някъде – това страшно ме отморява, забравям за всичко останало.
Другата ми мания е модата – като истински Везни обожавам да се кипря и съответно да се сдобивам с нови дрешки, обувки и чанти. Бих казала, че чантите и обувките никога, ама никога не са ми достатъчни – все за някоя дреха не се намира подходящия чифт обувки или ботуши.
 
-По този въпрос всяка жена може да говори с часове – просто това е едно голяяяяямо преимущество на жените. Всяка от нас може да приведе хиляди примери за това как едновременно готви, чисти, обръща внимание на децата, слуша новини или гледа сериал, побутва нещо по хобито си. Поне на мен често ми се случва да правя едновременно няколко неща – иначе времето съвсем, ама съвсем никога няма да ми стигне. Разбира се, това е с цената на недотам перфектно представяне.
-Кариера или деца?
-Парфюми,скъпи обувки и чанти или нещо за дома?
-Разбира се, най-добре е да носиш и двете дини под една мишница, но ако трябва да изтърва едната, то определено ще е кариерата. Децата са най-прекрасното ми постижение в живота!
-Как прекарваш свободното си време -с книга,спорт,екскурзия.
-Тъй като вкъщи сме се поддали на минималистичната вълна в обзавеждането, не прекалявам с трупането на разни аксесоари и джудндурии (и без това дъщеря ми дава всичко от себе си да „поръси“, както обича да казва, хиляди малки и големи играчки из къщи), та какво друго ми остава освен да си позволя от време на време нещо лично за себе си, като напоследък това са предимно нови материали за хобито ми.
-Любимо място или момент.
-Когато имам свободно време, освен на картичките, го посвещавам на книгите. Чета много и всякаква литература – от чисто професионална тематика до класика, исторически книги, криминалета, а когато искам да чета нещо разтоварващо – препрочитам книгите на П.Г.Удхаус, които винаги ме карат да се усмихна.
Напоследък другото, за което искам да имам време са танците и фотографията. Покрай новия фотоапарат, който имам отскоро, започнах да се интересувам от тънкостите в занаята и съм намислила да посветя малко време да се самообучавам как да правя качествени снимки. Надявам се, това да проличи и в блога ми:)

-Любимото ми място в България са Куршунските водопади,


 
 в Европа – това е парижкият квартал Монмартър – толкова е уютен и романтичен. Той е свързан и с любимият ми момент – сватбеното ми пътешествие преди 7 години в Париж.
-Мечти-реализарина или чакащи още своя звезден миг :)

Колкото и банално да звучи мечтата ми е да обикалям света и да видя всичко, за което до сега само съм чела – Рио де Жанейро, Великата китайска стена, Великденските острови, Гранд Каньон, Тадж Махал ....


Любимата ми фраза е на Оскар Уайлд „Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане“ - човешкият живот е толкова кратък, че е грехота да спреш да искаш да изживяваш нещо ново всеки ден!
 Това е Валя,с нейните мечти/който и пожелавам да сбъдне/,майка-за която децата са и "най-голямото постижение",любима и най-вече жена,която успява да носи всичките задължения,емоции и отговорности,както всяка една от нас,а хобито,хобито е онова малко и тайно местенце,в душата което иска внимание,време,любов и отдаденост,за да порасне и покаже истинското си лице,а то е нищо повече от сърце,онова сърце което е добро,туптящо,енергично,постоянно работещо,всеотдайно и вярно,защото е твоето собствено...
 Исключително съм щастлива,че имах възможността да ви представя това прекрасно момиче,ще се радвам ако ви е харесало и очаквайте следващият ми гост...
 Ще се радвам на всеки коментар от вас,предложения за теми и участия,за да бъде едно наистина наше местенце,в което да покажем и друга страна от себе си,различна от картичкотворенето.
Желая ви хубав,слънчев,спокоен и творчески ден!
Ива

16 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Прекрасна инициатива, Иве! Имаш моите искрени поздравления! Много ми стана приятно, че ни запозна по-отблизо с Валя. Поздрави и за нея!

  ReplyDelete
 3. Поздравления, Иве! Изключително интерсно представяне. Чудесен избор за първа гостенка, която имам удоволствието да познавам лично. :)Ще следя с интерес и следващите публикации в " На фокус".

  ReplyDelete
 4. Много хубава инициатива! Прочетох цялата статия на един дъх! Благодаря за виртуалната среща с Валя!

  ReplyDelete
 5. Иве, невероятно! Изумена съм, възхитена и много очарована. Още в самото начало докато четях си помислих, че Валя много ми прилича на човек който мисля, че добре познавам и когато стигнах до ..."като истински Везни"...разбрах защо и как се случват някои неща.
  Много ми беше приятно и те поздравявам за представянето с нетърпение ще очаквам другите ЖЕНИ във фокуса на твоя блог! Прегръдки и до събота!

  ReplyDelete
 6. Иве прекрасна идея си реализирала! И на мен винаги ми е било любопитно кой кой е и въпреки че сме виртуални, сме все пак реални. ПОжелавам ти малко повечко свободно време и упоритос в това начинание! Поздрави и дано се видим в събота.

  ReplyDelete
 7. Иве, моите адмирации! Страхотно начинание "На фокус". Изключително ми беше приятно да се запозная по отблизо с Валя! Ще очаквам с нетърпение следващите гости. Успех!!!

  ReplyDelete
 8. Страхотна идея за рубриката :) А за първата ти виртуална гостенка, мога само да допълня освен че се работи лесно,е и добър слушател и винаги ще се намери за какво да се посмеем :) Успех и късмет!

  ReplyDelete
 9. Иве,поздравления за новото начинание с идея опознаване помежду ни!Много приятно ми бе при вас с твоят първи гост!Пожелавам и на двете много вдъхновение и поводи за много усмивки!

  ReplyDelete
 10. Много ми беше приятно да прочета днешното интервю.

  ReplyDelete
 11. Иве, поздравления за новия проект и от мен, мисля, че ще има голям успех! Убедена съм, че всяка от нас, си задава въпроса, коя е дамата от чиито картички черпи вдъхновение и благодарение на теб ще получим отговора. Лично на мен винаги са ме вълнували предисториите за създадените картички, които повечето от нас пишат, а още по интересно ми е да разбера, какъв човек се крие зад снимката :) Успех в това начинание и много усмивки!

  ReplyDelete
 12. Чудесна идея!Много ми беше приятно да прочета първото интервю!Ще чакам с интерес следващия гост!

  ReplyDelete
 13. Иве, великолепна идея! И на мен ми е много интересно да разбера повече за Жената, която стои зад прекрасните творби, с които ни радва. И ми бе изключително интересна и приятна срещата с Валя!

  ReplyDelete
 14. Винаги е приятно и интересно да научиш повече за човек, когото познаваш от разстояние и харесваш заради нещо конкретно, в случая - общото хоби. Пък е и много приятно когато припознаеш подобни на своите, черти, разбирания и желания, и у представения човек :)
  Поздравления и за двете ви!
  Желая ви всеки ден да изживявате нещо ново!

  ReplyDelete
 15. Какво още да кажа...много интересна гостенка и страхотна идея.Продължавам да следя с интерес :)

  ReplyDelete
 16. Иве,имаш наградка в блога ми! Ела и виж!

  ReplyDelete